Novemberben bemutatják az új Mazda3 szedánváltozatát, ám a jövőben is készül ferdehátú. A most megjelent képek tanúsága szerint a Nürburgringen már tesztelik az ötajtóst, de nem akármilyet, hanem a csúcsváltozatot, az MPS-t.

A jelenlegi Mazda3 MPS a kategória talán legjobbja, nemcsak 260 lóerős teljesítménye, de önzáró differenciálműve miatt is. A konkurencia nem igen nyújt ilyet. Várhatóan az új sem akar lemaradni. Épp ezért a korábbi 2,3-as turbómotort nagyobbra cserélik, hiszen a Mazda készített egy új 2,5 literes blokkot, igaz eddig csak szívó kiviteléről hallottunk.


Egyes pletykák szerint ugyan 2,5-es lesz a blokk, de nem a Mazdáét turbósítják, hanem az anyacégtől, a Fordtól kapják meg azt a Volvo-eredetű erőforrást, ami a Focus RS-be is kerül. Így pedig akár 300 lóerős is lehet az új MPS. Marad viszont az elsőkerék-hajtás és sperrdifi.

A jármű egyedi külsővel készül, amely továbbra sem túl hivalkodó. Persze a hatalmas nyílás a motorháztetőn és a lökhárítón, valamint a diffúzor hátul látványos, de bárkinek, aki sportosabb modellre vágyik, elfogadható.

Várhatóan tavasszal ismerhetjük meg a Mazda3 ötajtós változatát, előbb 1,6-os és 2,0 literes motorokkal, mindkettőből lesz dízel és benzines, az MPS viszont csak 2010-re készül el.