Valóságalapú navigációs rendszer 1
Valóságalapú navigációs rendszer 11A TomTom bejelentette az új IQ Routes és Advanced Lane Guidance (Fejlett Sávválasztó Asszisztens) szolgáltatását, melyet először Magyarországon, Lengyelországban és a Cseh Köztársaságban vezetnek be.

Az IQ Routes a világon egyedülálló, tényeken alapuló útvonaltervező rendszer. Az útvonalat az éppen aktuális mért sebesség alapján és nem a korábban beállított, sebességre vonatkozó közlekedési jelzések alapján számítja ki. A program minden olyan tényezővel számol, amely befolyásolhatja a gépjárművezetők célba érését (közlekedési lámpák, körforgalmak, meredek lejtők, fekvőrendőrök stb.).  

Az IQ Routes igazi fegyvere, hogy több mint 10 milliárd kilométernyi megtett útvonalon, a TomTom-felhasználók által éveken át név nélkül összegyűjtött, korábban mért sebességadatokra épül. Így a gépjárművezetők azt az útvonaljavaslatot kapják, amelyen a gyakorlott, helyismerettel rendelkező autósok is közlekednének. Ez sokkal hatékonyabb útvonaltervezést tesz lehetővé, különösen lakott, illetve hegyvidéki területen autózva.

A Fejlett Sávválasztó Asszisztens a bonyolult közlekedési csomópontokon való áthaladást egyszerűsíti. Valósághűen jeleníti meg a csomópontokat, a követendő nyomsávot jól átlátható, jól időzített nyilakkal jelöli a program, mely így hasznos információt nyújt a gépkocsivezető számára az éppen rájuk váró közlekedési helyzetekről.

Az okos útvonaltervező technológiái átláthatóbb útvonalkövetést, valamint még pontosabb útvonaltervezést és menetidő-kalkulációt tesznek lehetővé. Az új technológiák a TomTom GO x30 termékeken lesznek elérhetőek.