Kölcsönautóval mindent szabad? 2 A Magyar Autókölcsönzők Szövetsége (MASZ) azt javasolja az összesen mintegy 6000 járművel rendelkező 40 tagjának, hogy csak úgy adjanak ki gépkocsit, ha a bérlő nyilatkozik: vállalja a felelősséget – írja a Világgazdaság.

Erre azért van szükség, mert a kölcsönzők rosszul jártak az objektív felelősség elvével, sok esetben fizethettek a szabálytalankodó autósok helyett. A bérlők nyilatkozatával a kölcsönzők kiadhatnák azok adatait a rendőrségnek, így már csak az esetek néhány százalékában bűnös külföldi sofőrök miatt tarthatnák a hátukat az üzembentartó cégnek.

Kozák József, a MASZ elnöke, a Hertz Magyarország ügyvezető igazgatója elmondta, hogy cége havonta 100-150 megkeresést kap a rendőrségtől, ez a bérletek 5-7 százalékát teszi ki -a bírságok 90 százalékát gyorshajtás miatt szabják ki.

Mindezek miatt a szövetség kezdeményezte a jogszabály módosítását. Azt szeretnék elérni, hogy az üzemben tartó felelősségére vonatkozó paragrafust egészítsék ki azzal, hogy a felelősség ne vonatkozzon a csereautót szolgáltatókra, valamint a bérbeadókra.

Forrás: Világgazdaság