Elfogadhatónak tartja a közlekedési tárca által a Megyeri híd szigeti lejárójának elmaradása miatt ajánlott kompenzációs csomagot a 13 települést tömörítő M0 Érdekvédelmi Egyesület. Ezzel elhárult az akadály az elöl, hogy jövő kedden átadják a forgalomnak az M0-s részeként szereplő hidat.

Dietz Ferenc, a civil szervezet vezetője, aki egyben Szentendre polgármestere is, elmondta: megegyeztek, hogy a Megyeri híd szigeti lejárójának elmaradása miatt 3,5 milliárd forintos kompenzációs csomag illeti meg a kistérségben élőket.

1,5 milliárd forintból a Határcsárda és Szigetmonostor között épülne egy gyalogos- és kerékpároshíd. A fennmaradó 2 milliárd forint pedig a Szigetmonostor által megjelölt környezetvédelmi, turisztikai, oktatási és közlekedésfejlesztési beruházásokat fedezné – tette hozzá. Megvalósulna a Szentendrei-szigeten egy katasztrófavédelmi központ, amely mentő- és tűzoltóállomást, rendőrőrsöt foglalna magában.

Az előzetes megállapodás arra is kitér, hogy a Megyeri híd átadása nyomán a kistérség településeire nehezedő forgalom ellentételezésére Budakalászon és Pomázon elkerülő út épül, és a szentendrei tehermentesítő út tanulmánytervének költségét is központi forrásból fedeznék.

A Megyeri híd átadása nemcsak a térségben élőknek komoly fejlődés, de a tervek szerint az Árpád híd forgalmának jelentős része is átkerülhet oda. Persze ez csak rövid ideig lesz érezhető, miután a híd átadása után nekilátnak az Margit híd felújításának, amelyet emiatt januártól az autók elöl le is zárnak.   

Forrás: MTI