Lehet csökkenteni a motorok fogyasztását, mindenféle megoldással, de van egy igen egyszerű mód is, ha nem üzemel, akkor nem is fogyaszt. Ennek megfelelően számos autógyár kínál start-stop rendszert, amely – amennyiben a forgalmi helyzet ezt indokolja (közlekedési dugók, villanylámpák) – automatikusan leállítja a jármű motorját, majd automatikusan újraindítja azt, ha ismét menni kellene.

A Mazda is elkészítette saját megoldásá,t az ún. Intelligens Alapjárati Motorleállító Rendszert (SISS), amellyel akár 9 százalékos fogyasztáscsökkenés is elérhető. Ehhez a rendszer a kompressziós és a kipufogóciklusban lévő dugattyúkat mindig pontosan a megfelelő pozícióban állítja le, így az összes hengerben biztosítja a megfelelő levegőmennyiséget.


A hagyományos rendszer csak azután azonosítja a gyújtási ütemben lévő hengereket, hogy a főtengely elkezdett forogni, a SISS ellenben már az újraindítás előtt elvégzi ezt a szelekciót, így az újraindítás során a rendszer a gyújtási ütemben lévő hengerekben begyújtja az üzemanyag-keveréket.

Ennek az újításnak köszönhetően körülbelül kétszer olyan gyorsan és finomabban indít újra, mint a konkurensek megoldásai. A Mazda világújdonságnak számító SISS-rendszere a jövő év első felében lesz elérhető az európai piacon.