Miközben Franciaországban jelentős leépítésre készül, új kutató-fejlesztő központot létesít a Bukaresthez közeli Tituban a Renault. Az új egység a 2009 végére tervezett megnyitása után várhatóan 3 ezer mérnököt fog foglalkoztatni. A Tituban megépülő létesítmény a Renault legnagyobb fejlesztő- és tesztelőközpontja Franciaországon kívül.

Az új központ része a 450 millió eurós beruházási programnak, amelynek keretében a Renault regionális kutatási-fejlesztési központot hozott létre Romániában Renault Technologie Roumanie néven. Titu mellett Bukarestben és a pitesti Dacia-gyárban is vannak fejlesztőegységek.


A Renault eddig 1,4 milliárd eurót fektetett be Romániában, s a tervek szerint a beruházások hamarosan elérik a 2,2 milliárd eurót, és 22 500 embernek adnak majd munkát. Várhatóan elsősorban nem új Renault-modellek kerülnek majd ki a tervezők kezei közül, sokkal inkább az egyre inkább kiszélesedő Dacia-paletta világhódító járművei. Az olcsó modellek iránt hatalmas az érdeklődés nemcsak a fejlődő országokban, de Nyugat-Európában is.

Forrás: MTI