Az elmúlt több mint négy hónap alatt 4,8 milliárdnyi bírságot szabtak ki az objektív felelősség elvének alkalmazása nyomán. Ebből a megbüntetettek 1,3 milliárdot már be is fizettek – mondta újságírók előtt Bencze József országos rendőrfőkapitány. Továbbá kifejtette a tapasztalatok azt mutatják, hogy általában fizetnek a szabálytalankodók, 120 ezer megbüntetettből 2500-nál akadt probléma.

Az objektív felelősséget május óta alkalmazzák, így egyes szabálysértéseknél a rendszám alapján képesek eljárni a rendőrök nem kell, hogy azonnal megállítsák az autóst. A jármű üzembentartójának postázzák a csekket. A kiküldött büntetések 90 százaléka gyorshajtás miatt érkezett.

Hasonlóan “sikeres” az ittas sofőrök ellen alkalmazott zéró tolerancia is. Januártól ugyanis akinél elszíneződik az alkoholszonda, a helyszínen elveszik a jogosítványát. Idén már 5545 vezetői engedélyt vontak be így.

Bencze József szerint a szabályok módosítása óta érezhetően javult a közlekedési morál. Szeptemberig például 209-cel kevesebben vesztették életüket az utakon, mint az elmúlt évben, azaz 25 százalékkal kevesebb a halálos baleset. Mialatt az ittasan okozott balesetek száma 27 százalékkal csökkent az elmúlt nyolc hónapot vizsgálva.

Forrás: Független Hírügynökség