Hamarosan tovább szigorodhat a KRESZ, miután a nyáron számos új közlekedésiszabály-változás volt terítéken. A kidolgozott tervekben szerepel a gyalogosok feltétlen elsőbbsége a zebráknál, a rendszám nélkül autózóktól pedig azonnal elvenné a rendőr a forgalmit vagy a vezető jogosítványát. Ezen túlmenően a forgalom gyorsítása érdekében tiltanák az előzést autópályán a kamionoknak, viszont engedélyeznék a motoroknak, hogy piros lámpánál az autók mellett előre csorogjanak.

Kondorosi Ferenc kormánybiztos vasárnap a Független Hírügynökség kérdésére elmondta, hogy az új, illetve módosított szabályok szeptember 1-jével azért nem lépnek életbe, mert a szakértők további módosításokat javasoltak. Ezekről kedden egyeztetnek, mert az összes változást végül egyszerre szeretnék bevezetni.

Az újabb javaslatok között felmerült, hogy a buszsávok és a rokkantparkolók jogosulatlan használatát behelyezzék az objektív felelősség elve alá tartozó szabályok közé. E szerint az autó üzemeltetőjét büntetik, ha nem derül ki, ki vezette a szabálytalankodó kocsit. Szintén meg kell tárgyalni még, hogy kötelezővé tegyék-e a 12 év alatti kerékpáros gyerekeknek a fejet védő bukósisak használatát.

Forrás: FH