Csak óvatosan

Csak óvatosan

Augusztustól együtt ellenőrzi a közutakat a vám- és pénzügyőrség, valamint a Magyar Közút Kht., ki akarják szűrni a túlsúlyos teherautókat. A hazai harmincezer kilométeres országos közúthálózaton a burkolati károk 40 százalékáért a túlsúlyos nehézgépjárművek felelősek.

A szervezetek abban bíznak, hogy a nemzetközi forgalomban 2,5 százalékosra becsült túlsúlyos járművek arányát 1 százalékkal sikerül csökkenteniük. Az ilyen járművek üzemben tartóira a vámhatóság akár 300 ezer forint bírságot is kiszabhat. Az így szerzett pénzek és az ellenőrzések hatására kiváltott útvonalengedélyek díjai pedig az államkincstár bevételeit növelik, illetve csökkenthetik az útjavítások kiadásait is.

A Magyar Közút Kht.-nek minden nagy forgalmú határátkelőhelyen, illetve annak közelében van súlymérőállomása. De közbeszerzési pályázaton nagy sebességű, burkolatba épített tengelysúlyt mérő detektorokat is beszereznek.

Elsőként a horvát, a szerb, illetve a román határokon kilépni szándékozó járművek ellenőrzése kezdődik meg. A második lépésben a schengeni belső határ közelében lévő mérőhelyekkel bővül az ellenőrzőpontok száma.

Forrás: Világgazdaság