Elvi egyezségre jutott a Magyar Lízingszövetség, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium és az Országos Közjegyzői Kamara, hogy jövőre az autók forgalmi engedélyében újfent egyértelmű utalás szerepeljen arra, hogy az adott gépjármű finanszírozott.

Korábban a lízingelő céget az autó üzemben tartójaként tüntették fel, az új elképzelések szerint a védelmet ezentúl az ingójelzálog-bejegyzés biztosítja, amely mind a forgalmiban, mind pedig az okmányirodai nyilvántartásban szerepelni fog.

A módosító javaslat az őszi ülésszakban kerülhet a parlament elé, s ha az elfogadja, 2009. január 1-én hatályba is léphet a szabályozás. Az új megoldás révén nehezebb lesz majd a gépjárművek illegális külföldre vitele, illetve más lízingcsalás lehetősége.

Jelenleg finanszírozók életét profi bűnözőcsoportok nehezítik, amelyek hamis adatokkal lízingelik a gépkocsikat. Az ezek után megszerzett autót a megbízók hamar ellopják és alkatrészekre szedik, vagy külföldre viszik és eladják. A külföldre vitt autót finanszírozó cég kára sok esetben nem térül meg. Az autót nem lehet elvenni az új tulajdonostól, mert jóhiszeműen vásárolta. A forgalmiba való bejegyzés viszont egyértelművé teszi külföldön is, hogy az autó a “finanszírozóé”.

A jelzálogbejegyzéssel az is elkerülhető lesz, hogy a lízingelt gépjárművet végrehajtás vagy felszámolási eljárás során más tartozások fedezeteként lefoglalhassák, elárverezhessék, azaz a korábbiakkal szemben az adóhatóság sem vihetné el az autót.

A lízingszövetség adati szerint ugyanis az elmúlt 3 év során több mint 24 ezer gépjárművet foglaltak le így, ezek értéke meghaladja a 40 milliárd forintot. Az áron alul való elárverezés miatt a finanszírozó társaságok tavaly több mint 5 milliárd forint veszteséget szenvedtek el.

Forrás: Napi Gazdaság