Megfújja

Megfújja

Országos vizsgálat folyik annak feltérképezésére, hogy milyen az ítélkezési gyakorlat az ittas illetve bódult állapotban elkövetett járművezetés miatt indult büntetőperekben – írja a Népszabadság. A megyék jelentést készítenek a 2007-ben jogerőre emelkedett ilyen ügyek bírói gyakorlatáról, hogy egységes ítélkezési gyakorlatot alakíthasson ki a Legfelsőbb Bíróság.

Pest megye területén 1290 ügy emelkedett jogerőre 2007-ben, amely ittas, illetve bódult állapotban elkövettet járművezetés miatt indult. A vizsgálat megállapításai szerint az esetek túlnyomó többségében pénzbüntetést szabtak ki, s bár differenciálnak az alkoholos befolyásoltság mértékétől függően, végeredményben azonban a büntetés mértéke nem haladta meg a százezer forintot.

A járművezetéstől csak kilenc ügyben tiltották el a vádlottakat. Közérdekű munkát igen ritkán szabtak ki. Végrehajtandó szabadságvesztést csak a legvégső esetben alkalmaztak; jobbára azoknál, akik visszaesőként újból elkövették ezt a cselekményt. A helyi bíróságokon összesen hét fiatalkorúval szemben indult eljárás ittas járművezetés vétsége miatt; valamennyiüket próbára bocsátották.

“Az ittas járművezetés miatt kiszabott büntetések a helyi bíróságon jogerőssé vált ügyekben nem kellőképp szigorúak, az ügyész pedig többnyire akkor sem fellebbez, ha az indokolt lenne. A fiatalkorú elkövetőket próbára bocsátás helyett inkább el kellene tiltani a járművezetéstől” – mondta a lapnak Miszori László, a Pest Megyei Bíróság büntető kollégiumának vezetője a lapnak, aki szigorítana.

Forrás: Népszabadság