Szuper traffipax a rendőrségnél 2 Nemrég beszámoltunk arról, hogy a rendőrség egy titkos traffipaxrendszert tesztel. Most hivatalosan is elismerték a létezését.

Samu István r. vezérőrnagy, rendészeti főigazgató 2008. július 24-én sajtótájékoztató keretében mutatta be az új, eddig még nem alkalmazott sebesség-ellenőrzési módszert.

A rendszer lényege, hogy a gyorshajtókról készült felvételek egy távoli, központi adatbázisba kerülnek, amely az ország bármely pontján hozzáférhető, és így az autós a szabályszegés elkövetésének tényével a sebességtúllépés helyétől több kilométerre, a forgalomkiterelés során is szembesíthető.

Az eddig is alkalmazott leállításos módszerhez képest előrelépést jelent, hogy ezzel a technikával a fixen telepített sebességmérő berendezések képeit is fel lehet használni. Azaz, ha M7-M1 közös kivezetőjén valakit lefotóztak, azt Győrnél is megállíthatják. Az új rendszer lehetővé teszi, hogy a külföldi autósokat is felelősségre lehessen vonni a szabályok be nem tartása esetén.

Az M1-es autópálya Lajta parkolóban tartott bemutató rendezvénnyel egy időben folyó akció első két órájában hetven sebességtúllépés történt.