Újra lehet olcsó benzin? 2 A Lehman Brothers bankcsoport legfrissebb energiapiaci elemzése szerint 2008-ban átlagosan 86,3 millió hordó lesz a globális napi olajkereslet, 790 ezer hordóval több, mint tavaly. Viszont ez jóval kevesebb, mint ami a cég decemberi előrejelzésében szerepelt, akkor még 1,5 millió hordós növekedést vártak- írja a Napi Gazdaság.

Már a Nemzetközi Energiaügynökség szerint is csak 1,03 millió hordóval növekszik idén a világgazdaság átlagos napi olajfogyasztása, jóllehet a szervezet az év elején még 2,11 millió hordós növekedéssel számolt 2008-ra.

A Lehman Brothers prognózisa szerint az olajárak fordulóponthoz közelednek. A cég elemzői már az év végére 110 dolláros, 2009 első negyedére pedig 90 dolláros hordónkénti átlagárat várnak a jelenlegi 130 dollár körüli, és a nem sokkal korábbi, jóval 140 dollár feletti rekordok után.

Az elemzés szerint a magas árak és a lassuló gazdasági növekedés most már az Egyesült Államokban is hat a keresletre. Az amerikai autósok által összesen megtett úthossz az idén eddig 2,1 százalékkal csökkent, ahogy a benzinár elérte a gallononkénti (3,78 liter) 4,10 dollárt, azaz a 161 forint/liter határt.

Ráadásul az amerikaiak e rövidebb utakat is egyre gazdaságosabb kocsikkal teszik meg: a főleg városokban használt luxus-kisteherautók és hobbiterepjárók (SUV) a szezonálisan kiigazított gépjármű-értékesítésnek már csak a 12-13 százalékát adják a tavaly mért 18 százalékos részesedés helyett.

Szintén az olajárak csökkenésére számít az Economist Intelligence Unit (EIU), a világ legnagyobb, szintén nem befektetési banki jellegű gazdasági előrejelző háza, miután számos ázsiai ország a második negyedévben csökkentette a kiskereskedelmi üzemanyagárak támogatását, ennek hatása várhatóan még az idén csökken az ázsiai keresletet is.

Forrás: Napi Gazdaság