Megszűnik az olcsó biztosító 2 A MÁV Általános Biztosító Egyesület közgyűlése Tatán délután elutasította, hogy a biztosítottak pótdíjat fizessenek. A pótdíj ötlete azért vetődött fel, mert a biztosító tőkéje már nem elegendő az ügyfelek kártalanításának finanszírozására. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete javaslata szerint az éves díj 50 százaléka lehetett volna a pótdíj.

A PSZÁF korábbi döntése nyomán ez azt jelenti, hogy a felügyelet visszavonja a MÁV Biztosítótól a biztosítási tevékenység folytatására jogosító engedélyt. Az ügyfelek kereshetnek másik biztosítót.

Pedig délelőtt a tagok szerették volna megmenteni a céget, ezért a MÁV kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási üzletágára új értékesítési pályázat kiírását határozta el a cég közgyűlése. Az erről beterjesztett javaslatot a közgyűlés döntő többséggel, 175 igen szavazattal fogadta el, miután nyilvánvalóvá vált, hogy egyik hazai biztosító sem akarja átvenni a MÁV ügyfeleit.

Mint egy beszámolóból kiderült, a pályázók kifogása volt, hogy a magas kárgyakoriság, az informatikai rendszer rossz, magas lenne az átvételi költség és főként várhatóan az állomány az év végén elhagyná az egyesületet.

A ügyfeleknek szeptember végéig lesz biztosításuk a MÁV-nál, a negyedik negyedévre viszont új társasággal kell szerződniük. Ennek megfelelően újra rákapcsolhatnak a biztosítók és az alkuszok, hogy meghódítsák a közel 200 ezer ügyfelet.