Engedélyezte az Európai Unió bizottsága, hogy a Porsche többségi tulajdont szerezzen a Volkswagen-konszernben. Brüsszel megítélése szerint a fúzió nem csorbítja a szabad versenyt az európai piacon. A Porsche Automobil SE felügyelőbizottsága már márciusban zöld utat adott a Volkswagen AG-beli részesedésük megemeléséhez, de az EU jóváhagyása is kellett.

A Porsche vezérigazgatója, Wendelin Wiedeking a hír hallatára közölte, hogy cége még az év vége előtt megszerzi a Volkwagen részvények több mint 50 százalékát, és idővel beleszólási jogának további kiszélesítését tervezi. Jelenleg a Porsche 31 százalékos tulajdonnal bír.

Még az EU döntése előtt hozták nyilvánosságra, hogy a Volkswagen az év első felében csaknem 22 százalékkal növelte nyereségét és így a legnagyobb európai autógyár a gyártási költségek, az adók és egyéb illetékek rendezése után 2 milliárd 600 millió euró tiszta hasznot könyvelhetett el. Mindez annak köszönhető, hogy 2008 első hat hónapja alatt közel 3 és fél millió autót adtak el, amivel a nemzetközi gépkocsipiacon 10 százalékos részesedést értek el.

Forrás: InfoRádió