Titkos traffipaxok a magyar autópályán 2 Kísérleti üzemben hetek óta új, eddiginél hatékonyabb sebességmérő rendszer működik az M1-esen- tudta meg a Havaria Press. A rendőrség a legnagyobb titokban cserélte le mind a négy korábbi traffipaxot az autópályán.

A megoldás lényege, hogy a korábbiakkal szemben nem a kameráknál tárolják letöltésig, hanem egy távoli, központi adatbázisba kerülnek az elkészített felvételek, majd a sebességtúllépés helyétől jóval messzebb, teljes forgalomkiterelés során kapják el a gyorshajtókat.

A traffipaxok felvételeit – a gyorshajtó rendszámát – rendszámfelismerő rendszerbe viszik át, majd annak alapján találják meg a kiterelési ponthoz érkező autóst. Ezzel a megoldással a külföldi autósokra is kiszabható a büntetés a helyszínen. Amit rögtön ki is fizethetnek, mert a tervek szerint a kiterelési pontokhoz mobil postákat telepítenek majd az akciók idejére.

Amennyiben sor kerül a közlekedéssel kapcsolatos törvény módosítására, és a külföldi autós nem tud fizetni, a rendőrök akár vissza is tarthatják, vagy elkobozhatják a jövőben a szabálysértő járművét, míg a bírságot be nem fizeti.

Egyelőre hivatalosan mindezt nem erősítették meg, állítólag csütörtökön várható bejelentés.

Forrás: Havaria Press