Több dugóra kell felkészülniük a Budapesten közlekedőknek, mivel mától folytatódik a főváros 2005-ben megkezdett útfelújítási programja – írja a Népszabadság. A munkálatok őszig 58 helyszínen folynak majd. A rekonstrukció csaknem négymilliárd forintba kerül, ebből 2,3 milliárdot a főváros finanszíroz. A tervek szerint a következő három évben összesen háromszáz kilométernyi útszakasz újulhat meg.

A ma kezdődő munkálatok során a kivitelezők összesen 35,5 kilométer hosszúságban cserélik le az aszfaltszőnyeget – első körben harmincnyolc, majd ősszel a maradék húsz útszakaszon. Ezzel párhuzamosan az útszegélyeket és a buszmegállókat is átépítik.

A várható, a szokottnál is nagyobb közlekedési káosz másik oka, hogy a főváros idén is felújít egy sor villamospályát, emellett javában tart a 4-es metró építése és a Szabadság híd fiatalítása is. S ha még ez sem lenne elég, a tervek szerint az év vége felé megkezdődik a Margit híd régóta halogatott nagyrekonstrukciója és hamarosan teljesen lezárják a Budai alsó rakpartot is.

Szerencsére teljes lezárásra csak a kisebb utakon kell számítani, a legtöbb esetben csupán sávszűkítések és -lezárások lesznek. A munkagépek először a zuglói Öv utcában, a Várnegyedben található Hunyadi János úton, a IX. kerületi Mester és Haller, valamint a VIII. Népszínház s az V. Alkotmány utcában tűnnek majd fel.

Forrás: Népszabadság