Kormányzati segítség a Mercedes gyárnak 1

Nem szűnik meg a rastatti gyár

A Daimler AG, a magyar kormány és Kecskemét városának képviselői a mai napon aláírták az együttműködési megállapodást a Mercedes-Benz új kecskeméti gyárának létrehozásáról. A megállapodást 2008 őszén a végleges szerződés aláírása követi majd.

A magyar kormány külön jogszabálycsomaggal is támogatja a Daimler beruházását, ennek keretében például meggyorsítják az új Mercedes-gyár felépítéséhez szükséges engedélyeztetési eljárást.

Összesen 800 millió eurót fektet be a Mercedes, és közel 2500 új munkahelyet teremt. 2012-től kezdődően a jelenlegi A- és B-osztályú Mercedes gépkocsik utódai gurulnak majd le a kecskeméti gyár futószalagjairól.

Ezenfelül további megegyezéseket is tartalmaz a megállapodás az engedélyeztetési eljárásra, a földterület megvásárlására és a körülbelül 400 hektáros gyárterület fejlesztésére vonatkozóan.

Szerepel a tervek között a vasúti kapcsolat kialakítása a gyárhoz, és elérési út építése az M5-ös autópálya közeli csatlakozó szakaszához, amely része az európai 75-ös észak-déli útvonalnak, és Budapestről Kecskeméten át vezet a szerb határig.