53 potenciális halott a razzián 1

Az autók mozgásba lendülnek

Az elmúlt évben összesen 66 személysérüléses közlekedési baleset történt vasúti átjáróban, melyből minden harmadik halállal végződött. A vasúti átjáróban történt közlekedési balesetek következtében összesen 22 személy vesztette életét.

A rendőrség és a MÁV az ilyen közlekedési balesetek megelőzése érdekében 2008. június és július hónapban összesen 10 napon keresztül közös országos ellenőrzést  tartott. Az eredmény igen elszomorító.

A vasúti átjárók ellenőrzése alkalmával összesen 1627 szabálysértőt derített fel a rendőrség. A feltárt szabályszegések kapcsán 1196 esetben közigazgatási hatósági eljárást, 298 esetben pedig szabálysértési eljárást kezdeményeztünk, továbbá 133 esetben helyszíni bírságot szabtak ki.

A legtöbben az előírt sebességhatárokat nem tartották be, 1045-en hajtottak túl gyorsan az átkelőknél. 95 esetben, akkor akartak a sínekre hajtani, amikor a sorompó rúdja nem teljes nyitott helyzetben állt vagy mozogott. De az igazán megdöbbentő, hogy 53 esetben találkoztak a rendőrök olyanokkal, akik a fényjelző berendezés villogó piros jelzése ellenére a vasúti átjáróba hajtottak.