Magyarországon a legalacsonyabb az érdeklődés az autóvásárlás iránt, de a németek után mi költenénk a legtöbb pénzt – mintegy 2,2 millió forintot – gépkocsi vásárlására – derül ki a Budapest Bank-csoport anyavállalatának, a GE Money-nak az öt európai ország (Csehország, Magyarország, Lengyelország, Románia és Németország) vezetési és autóvásárlási szokásait vizsgáló kutatásból.

Míg a csehek, a németek és a lengyelek nagy arányban inkább használt vagy alig használt autót vennének, a következő két évben autót vásárolni szándékozó magyarok fele új autót szeretne.

A hazai megkérdezettek körében a kisméretű kombi autók a legnépszerűbbek, leginkább Suzukit (19 százalék) vagy Opelt (15 százalék) vásárolnának, ami nem meglepő, hiszen most is ilyet vesznek. Bár a már használatban lévő autók közül a piros, a fehér és a kék színű (mind 16 százalék) a leggyakoribb, a megkérdezettek 21 százaléka fekete színű autónak örülne.

Magyarországon a megkérdezettek 68 százaléka megtakarításain túl hitelből fedezné az autóvásárlás költségét. Ezzel szemben a lengyelek és a románok inkább a családtól és a barátoktól kérnének kölcsön.

A hitel kiválasztásánál a magyarok számára a legfontosabb szempont a havi törlesztőrészlet összege, illetve az igényelhető összeg nagysága. A felmérésben részt vevő magyarok hitel esetén átlag 27 500 forintot törlesztenének havonta, a románok ennek több mint háromszorosát, akár 87 500 forintot is hajlandók kifizetni – derült ki a GE Money kutatásából.

A havi fenntartási költségek tekintetében is a szegényebbek közé tartozunk, a csehekhez hasonlóan átlagosan 25 ezer forintot áldozunk a négykerekűre, míg ez az összeg a németek esetében meghaladja az 50 ezer forintot.

Forrás: MTI