Készülődik a Mercedes-gyár 1

Nem szűnik meg a rastatti gyár

Megindult a kecskeméti Mercedes gyár megvalósítási szakasza, ez két évet vesz igénybe – írja a Világgazdaság. Már folyik és várhatóan szeptemberre befejeződik a leendő gyár tervező és kivitelező cégeinek kiválasztása. A Mercedes a tervek szerint az üzemben 2011-ben indítja be a termelést.

Még nem tudni, hogy fő- vagy alvállalkozókat keresnek a németek a tervezésre, hiszen van saját tervezőcsapatuk, de biztos, hogy magyar vállalkozásokat is bevonnak a munkába, a magyar szabályok ismerete miatt. A kivitelezést egy generálkivitelező irányítja ? s az is a majdani tárgyalások eredményének a függvénye, hogy ez magyar lesz-e.

Ezzel párhuzamosan folyik a humánerőforrás-ágazattal összefüggő területeken is az előkészítő munka. A munkaerő-toborzás terén az állami ügynökség, az ITD Hungary arra számít, hogy első körben a németek a kulcsembereket – mérnököket és szakmunkásokat – veszik fel, őket tanítják be, s küldik el tréningekre, a többi között a németországi gyárba.

Az ily módon betanítottak végzik majd a további munkaerővel kapcsolatos képzési-tréningezési feladatokat, szorosan együttműködve a Kecskemét és környéki oktatási intézményekkel, elsősorban szakmunkásképzőkkel. Lesz egy német akkreditált iskola is önkormányzati támogatással.

Megkezdődött a beszállítói háttér kialakítása is. Az ITD Hungary és a Daimler ősszel tervezi elindítani azt a speciális programot, amelynek lényege, hogy közösen rendeznek különféle konferenciákat, szakmai továbbképzéseket, fórumokat a potenciális magyar beszállítói kör számára.

Forrás: Világgazdaság