Ipari kémkedés címén tett feljelentést a francia Renault cég amiatt, hogy az Auto Plus magazin jóval a bemutatás időpontja előtt nyilvánosságra hozta több új Renault-modell fotóit és adatait. Az újság többek között az új Renault Megane általunk is közölt fotóit mutatta meg. A rendőrség házkutatást tartott a szerkesztőségben és a lap egyik újságíróját őrizetbe is vette.

Az AFP francia hírügynökség úgy értesült, hogy a Renault feljelentésének fő célpontja voltaképpen nem a magazin: a házkutatás annak felderítésére szolgált, hogy milyen – feltehetően a cégen belüli – forrásból származtak a lap értesülései.

Az utóbbi időben a gyártók, tekintettel a közöttük folyó versenyre, annyira megszigorították a biztonsági intézkedéseket, hogy manapság a jövő modelljeiről szóló adatok, fotók szinte minden esetben a cégek saját alkalmazottaitól származnak, akik jó pénzért értékesítik ezeket a belső információkat.

A rendőrségi akció kedden hajnalban kezdődött, ekkor a nyomozók megjelentek az Auto Plus egyik, új autómodellekkel foglalkozó munkatársának lakásán, őrizetbe vették – majd az újságíróval és egy vizsgálóbíróval a szerkesztőségbe mentek. Ott számítógépeket, adattároló egységeket, winchestereket, továbbá fotókat foglaltak le, illetve másolatokat készítettek – mondta el Laurent Chiapello lapigazgató.

Forrás: MTI