Csökkenhet az üzemanyagok ára? 2 Azután, hogy az utóbbi hetekben folyamatosan emelkedett az olaj ára, ma délután durva csökkenést mutat a tőzsdén az augusztusi szállítású határidős WTI olaj jegyzése, Miközben George W. Bush éppen beszédet tartott az olajról, percek alatt 6 százalékot csökkent annak ára.

Bush beszédében elmondta, hogy a spekulánsok nem hibáztathatók az olajár száguldása miatt, elsősorban piaci játssza a főszerepet. A kínálati oldal gyenge, miközben a kereslet hatalmas.

Mindemellett az OPEC az idei olaj iránti globális kereslet növekedésére vonatkozó korábbi becslését napi 70 ezer hordóval 1.03 milliósra csökkentette, ami szintén nyugtatóan hatott a kereskedésre. Ezen felül a 2009-es növekedést 900 ezer hordóra taksálják napi szinten, mely 100 ezerrel marad el a legutóbbi várakozástól.

A piaci szereplők 100 dollár alatti szintet tartanak indokolhatónak, de a fejlődő piacok felől érkező nagymértékű kereslet, a nyári amerikai benzinfogyasztási csúcs, a kitermelési oldalra leselkedő veszélyek (irán-izraeli feszültség, brazil sztrájk, amerikai hurrikánok közelsége), a dollár árfolyamának hanyatlása, az egyre magasabb elemzői várakozások még mindig fenn állnak.

Forrás: Portfolio.hu/mfor.hu