Alkotmányellenes az autós amnesztia? 2 Eddig már 152 bíró fordult az Alkotmánybírósághoz parkolási ügyekben. Egy friss jogszabály a bírákat arra kötelezi, utasítsák el a parkolócégek keresetét, ha azt több mint egy évvel a büntetés után adták be. Sőt, a jogszabály visszamenőleg érvényes, így folyamatban lévő pereket is le kell zárni azzal, hogy az autósnak nem kell fizetnie.

A jogszabály a bírák szerint ellentmondásos, ezért kérnek állásfoglalást az alkotmánybíróktól. A testületnek – mivel bírák kérték – soron kívül kell foglalkoznia a beadványokkal. Az Ab sajtófőnöke, Sereg András szerint ez azt jelenti, hogy ősszel az Alkotmánybíróság tárgyalni fogja az ügyet, és még várhatóan az idén határozatot hoz.

A bírák összesen már 218 parkolási ügyben fordultak az Alkotmánybírósághoz, miközben több tízezret tárgyalnak. Ezek közül több esetben a megváltozott jogszabály alapján már ítélet is született. Megszüntették az eljárást, és az autósnak nem kellett kifizetnie a büntetést.

A testület vizsgálja azt a beadványt is, amit az 51 parkolási céget tömörítő Magyar Parkolási Szövetség nyújtott be. A beadványban a parkolócégek azzal érvelnek, hogy aggályokat okoz a rendelkezés visszamenőleges alkalmazása. Például az önkormányzatok közterületeiből származó bevételeket vonja el ez a jogszabály, pedig az önkormányzatok hatáskörének jogszerű gyakorlása bírósági védelemben részesül.

Forrás: Független Hírügynökség /MTI