Nő a forgalom az autópályákon 2 Továbbra is jelentős mértékben növekszik az eladott e-matricák darabszáma – derül ki az Állami Autópálya Kezelő Zrt. (ÁAK) kimutatásából. A 2007. év hasonló időszakával összehasonlítva összességében mintegy 13 százalékkal több úthasználati jogosultságot vásároltak az autósok idén, ami 15 százalékos többletbevételt eredményezett. Ez a 2007-es 26,3 milliárd forinttal szemben 2008-ban közel 30,2 milliárd forint bruttó összeget jelent.

A legszembetűnőbb emelkedés a teherjárművek számára fenntartott D2, D3 és D4-es kategóriában kapható 1 napos úthasználati jogosultságok terén mutatkozott, hiszen ebből a típusból 27 százalékkal fogyott több. A 4 napos, a havi és az éves e-matricák tekintetében 10-11%-os forgalomnövekedés volt megfigyelhető.

Az eladási adatok egyre nagyobb hányadát képviselik a virtuális úton (interneten, bankkártyás fizetéssel mobiltelefonon keresztül, mobiltelefonról küldött SMS segítségével, telefonhívással) értékesített e-matricák. Míg a tavalyi év első félévében a teljes értékesítési volumen kevesebb mint 5 százalékát tették ki az ilyen tranzakciók, addig 2008-ban ez az arány 7% fölé nőtt.