Nem elég csak az üzemanyagárat összevetni

Nem elég csak az üzemanyagárat összevetni

A magyar pénzügyminisztérium az EU Adózás és Vámunió Főigazgatóságától (TAXUD) június 5-én – a fuvarozók kívánságának megfelelően – kérte, hogy a 2003. január 1-jétől uniós szinten befagyasztott mérték alá vihesse le a fuvarozók által használt, úgynevezett kereskedelmi gázolaj jövedéki adójának mértékét. A magyarok derogációs kérelemét a TAXUD nem fogadta el, elutasító válaszát június 26-án faxon küldte el a budapesti Pénzügyminisztériumba.

Kovács László emlékeztetett arra, hogy mind az Európai Bizottság, mind a pénzügyminiszterek tanácsa azt vallja: az adócsökkentés nem alkalmas eszköz az üzemanyagárak csökkentésére. Az adócsökkentés – mondta – nem ösztönözne az energiával való takarékosságra és az energiahatékonyságra, az egyre növekvő árszínvonal és a közben változatlan fogyasztás pedig egyre több pénzt vonna ki a tagállamok költségvetéséből.

Ezer liter benzin esetében a jövedéki adó ma 412 euró (98 616 forint) Magyarországon, míg az unió elvárása 359 euró (85 930 forint). Azaz literenként több mint 12 forint a különbség. Felmerül a kérdés, hogy ha valóban csökkenteni szeretne a kormány, akkor ezt a különbözetet miért nem engedi el?

Forrás: MTI