Változhat a kötelező biztosítás 2 Az egyik legnagyobb hazai biztosításialkusz-oldal, a Biztositas.hu nyílt levélben fordult a Pénzügyminisztériumhoz, mert mint írják: alapvetően tévesnek tartják azt a megközelítést, hogy a jelenlegi – a piaci versenyt támogató – szabályozást csak azért megváltoztassák, mert egyes biztosítótársaságok nem képesek működő adminisztrációt létrehozni.

Egyes biztosítótársaságok szeretnék elérni, hogy a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (kgfb) váltására ne év végén, tömegesen kerüljön sor, hanem az egyes szerződések megkötésének évfordulóján. Szerintük ezzel mindenki jól járna, mert az elmaradó kampányra költött pénzeket az autósok kaphatnák meg azáltal, hogy olcsóbbak lehetnének a biztosítások. Illetve nekik sem jelente problémát a rohamszerű váltók adminisztrációja. A Pézügyminisztérium jelezte gondolkodik a dolgon.

Mások szerint emiatt az autósok nagy részének a díjak novemberi meghirdetésekor nem lenne lehetséges a biztosítóváltás. Évközben viszont jó eséllyel elfelejtenék időben felmondani biztosításukat az autósok, így lemaradva egy kedvezőbb szerződéskötés lehetőségről.

Ezért javasolják a gépjármű üzembentartójának kötelező felelősségbiztosításáról szóló kormányrendelet módosítását, hogy biztosítóváltás esetén az új biztosító 60 napos díjhalasztást legyen köteles adni a szerződés első díjának megfizetésére.

Ez a gyakorlatban azt jelentené, hogy a biztosítót váltó autósoknak nem január végéig kellene befizetniük az első díjukat, hanem a jogszabály erejénél fogva egységesen március 1-jéig, anélkül, hogy ezzel veszélyeztetnék a biztosítási fedezetük fennállását.

A biztosítóknak így egy hónappal több, a jelenlegi idő mintegy kétszerese állna rendelkezésre a csekkek kiküldésére, mely figyelembe véve az elmúlt években tapasztalt átlagos csúszásokat, már elegendő lenne.

Forrás: biztositas.hu