Egymilliárd dollárt ért meg a Lada egy negyede a Renault-nak

Egymilliárd dollárt ért meg a Lada egy negyede a Renault-nak

Oroszországban hamarosan megkezdődhet a Renault-motorral felszerelt Ladák gyártása, miután az orosz AvtoVAZ autógyár licencmegállapodást készül aláírni az orosz vállalatban nemrég részesedést szerző francia céggel a motorok gyártásáról.

Az AvtoVAZ elnöke elmondta, hogy 1,4 és 1,6 literes motorok gyártását tervezik, első lépcsőben évi 450 ezer darabot. A benzines motorokat Ladákba, illetve Renault-modellekbe szerelik be. A tervezett megállapodást várhatóan szeptember 5-én hagyják jóvá a részvényesek.

A Renault idén februárban vette meg az Oroszországban piacvezető AvtoVAZ részvényeinek 25 százalékát plusz 1 részvényt. A Renault az üzletrészért egymilliárd dollárt fizetett, ezt a gyár 2008-2009-es gazdasági évben elért eredményétől függően további, de 160 millió dollárt meg nem haladó összeg követheti.

A Togliattiban lévő AvtoVAZ (volgai autógyár) a hatvanas években épült a Fiat közreműködésével, legismertebb modelljei a Ladák és a Niva terepjáró, és érdekessége, hogy a legtöbb alkatrészt “házon belül” gyártják.

Korábban azt közölték, hogy a gyárból kikerülő első közös autó a Dacia Logan alapján készülő, univerzális hétszemélyes, olcsó modell lesz, amelyből az első Lada jelvénnyel jövőre gördül ki a gyárból. A tervek szerint 2011-12-ben évi 1,2 millió, 2014-re 1,5 millió gépkocsi készül az AvtoVAZ-ban.