Eltörölnék a fizető parkolást 2 A Magyar Demokratikus Unio (MDU) és az Emberibb Parkolásért Mozgalom (EPM) nyílt levélben fordult a kormányhoz, hogy tegye rendbe a fizetős parkolás körüli problémákat. Véleményük szerint a nyilvánosságra került korrupciós ügyek, illetve a jogi aggályok egész sora miatt szükséges a parkolás jelenlegi rendszerének felülvizsgálata és újraszabályozása.

Kérik, hogy a kormány soron kívül vegye napirendre az ügyet, nevezzen ki kormánybiztost, és hozzanak létre egy vizsgálóbizottságot a parkolás körüli anomáliák megszüntetésére. Sőt ennél is tovább mennek.

Mint mondják: “Amíg a befolyó pénzek nem a köz kasszájába kerülnek, amíg a felhasználás módja nem rendeződik megnyugtatóan, és a rendszer tiszta működése ezt nem teszi újra elfogadhatóvá, szüntessék meg a fizető parkolást!”

Ezzel párhuzamosan a fenti szervezetek közlekedési szakemberek és további civilszervezetek bevonásával kidolgozzák a fizető parkolás társadalmilag is elfogadható működésének módozatait, illetve javasolják egy felügyeleti szerepkörrel megbízott társadalmi szervezet működtetését. Céljuk, hogy a további korrupciót és a közpénzek magánzsebekbe való eltűntetését megakadályozzák.

Min mondják, komoly problémának látják, hogy a parkolási díjakból befolyt összegeket nem fordítják a budapesti közösségi közlekedés, illetve az utak fejlesztésére, illetve a rendszer már egyáltalán nem tölti be eredeti szerepét, azaz hogy a forgalomszabályozás eszköze lenne.