A nyolc vezető ipari hatalom (G8-ak) július 7-9-én Japánban, Hokkaido szigetén tartandó csúcstalálkozója alkalmából a Suzuki bemutatja az Esztergomban is gyártott SX4 üzemanyagcellás modelljét – közölte a Magyar Suzuki Zrt. az MTI-vel.

A járművet a G8-találkozó nemzetközi médiaközpontjának környezetvédelmi pavilonjában állítják ki. Az SX4-FCV egyébként hamarosan az utcákon is feltűnik majd, miután a japán Közlekedési Minisztérium engedélyt adott a jármű tesztelésére.

Az SX4-FCV-t a Genereal Motors által gyártott üzemanyagcella működteti, amelyhez a Suzuki fejlesztett hidrogéntartályt és kondenzátort, utóbbi a fékek használatakor nyert energiát az üzemanyagcella terhelésének csökkentésére fordítja gyorsításkor.

Miután az üzemanyagcella működése során a hidrogén és az oxigén reakciójából a villamos áram mellett csupán víz keletkezik, így helyi szinten teljesen környezetbarát a jármű. A különleges SX4-et 68 kW-os (92 LE) villanymotor gyorsítja. Jelenleg maximum 150 kilométeres sebességre képes, és egy tank hidrogénnel 250 kilométeres utat tehet meg.

A Suzuki azt tervezi, hogy a tesztek tapasztalatait felhasználva később kereskedelmi forgalomban is megjelenteti a járművet.

Forrás: MTI