Átadták a német Bosch támogatásával megszületett új labort, amelyet a Dunaújvárosi Főiskolán alakítottak ki. Ez a központ az anyagtudományi modellezés, a károsodási, meghibásodási, hibaképződési folyamatok és jelenségek területén végez kutatásokat. A Robert Bosch Elektronika Kft. számára ugyanis rendkívül fontos, hogy a Hatvanban gyártott autóelektronikai termékek élettartamát kutatni tudják. A cég naponta 160 000 terméket szállít a világ szinte valamennyi autógyártójának.

“A gépjármű-elektronikai alkatrészeknél a versenyképesség növelése érdekében a megbízhatósági mutatókat tovább kell növelni, amelyek közvetlen összefüggésben vannak a termékfelelősséggel és a jótállási, szavatossági kötelezettségekkel – mondta dr. Sven Ost a Bosch technikai gyárigazgatója.

A Hatvanban gyártott termékekre 15 év garanciát vállal a gyár, így a kutatások során 15 év öregedést szimulálnak, majd ezt követően vizsgálják a termékek működőképességét. Az új Bosch-laborban a gépészmérnök hallgatók diagnosztikai gyakorlati órák keretében ismerkedhetnek meg a korszerű berendezések nyújtotta lehetőségekkel.

A Bosch-laboratóriumban két fő vizsgálati egység található – egy termikus kamra és egy rázógép -, amelyek képesek egy rendszerben is dolgozni. A 1150 literes klímakamra mínusz 90 és plusz 180 Celsius-fok között, 10-95 százalékos páratartalommal képes dolgozni, a rázógép maximum 78 kg-mal 10-3000 Hz között végez méréseket.