Biciklire ültetnék az autósokat 2 Az ország első három önkormányzati biciklitárolóját avatták tegnap a VII. kerületben – számol be a Népszabadság. Ha meglesz mind a tervezett ötven, akkor akár 20 százalékkal is csökkenhet a belső kerületek autóforgalma – bizakodik az erzsébetvárosi polgármester.

Hunvald György és László János, a Magyar Kerékpárosklub elnöke a Madách téren mutatta be az első magyar, önkormányzati pénzből kialakított kerékpártárolót, de az Erzsébet körúton és a Károly körút-Astoria-sarkon is átadtak egy-egy parkolót. Összesen 470 biciklinek terveznek ingyenes és biztonságos helyet a kerületben.

Elsősorban az oktatási intézmények és a közlekedési csomópontok előtti területekre koncentrálnak, de a listán éttermek és kávézók előtti járdaszakaszok is szerepelnek. A hálózat kialakítása nagyjából 27 millió forintba kerül az önkormányzatnak, amely több tucat fizetőparkoló-helyet fog feláldozni a kerékpározás oltárán.

Hunvald a tárolórendszert azonban csak az első lépésnek gondolja a belváros kerékpárosításában, vagyis a zsúfoltság enyhítésében. A megoldást a Nyugaton már több helyen jól bevált biciklikölcsönző rendszer jelentené. Ősszel a polgármester erről előterjesztést nyújt be a Fővárosi Közgyűlésnek.

Forrás: Népszabadság