Mobilos dugókerülés az autópályákon 1
Mobilos dugókerülés az autópályákon 2

Mobilos dugókerülés az autópályákon

Mobilos dugókerülés az autópályákon

Mobilos dugókerülés az autópályákon 6
Mobilos dugókerülés az autópályákon 7
Mobilos dugókerülés az autópályákon 8
Fotó megosztása:
Mobilos dugókerülés az autópályákon 9 Az Állami Autópálya Kezelő Zrt szolgáltatásának köszönhetően az utazók mobiltelefonnal, egy SMS áráért juthatnak aktuális forgalmi információkhoz. Jelenleg az M0, M1, M3, M7 autópályákról lehet közlekedési információkat kapni. Az adatok lekéréséhez nem kell mást tenni, mint a kiválasztott autópálya nevét (pl. M0) egy alapdíjas SMS-ben elküldeni a +36 70 777 4636 telefonszámra.

A válaszként érkező első üzenetben az adott autópályára vonatkozó általános információk olvashatók (forgalmi helyzet, időjárási viszonyok), míg a második a kilométerszelvény megjelölésével a két legfrissebb pályaeseményt tartalmazza.

Ezek jellemzően balesetek, terelések, forgalomkorlátozások és egyéb, váratlan események leírásai lehetnek. Fontos tudnivaló, hogy az elküldött SMS-re egy alkalommal küld választ a rendszer, tehát az aktuális forgalmi helyzetről minden esetben új üzenet elküldésével lehet információkat szerezni.

Az ÁAK ugyanakkor figyelmeztet a vezetés közbeni üzenetküldés rendkívüli veszélyeire, és arra kéri a vezetőket, hogy lehetőleg indulás előtt vegyék igénybe a szolgáltatást!

De használhatják számítógépüket is, az autopalya.hu oldalon ugyanis a baleseti és forgalmi adatokhoz ezentúl az RSS-technológián alapuló, úgynevezett hírmegosztó csatornán keresztül is hozzáférhet mindenki. Az RSS olvasóprogram – amely a felhasználó gépére kerül –  figyeli a kiválasztott oldalakat (akár már az ÁAK-jét is) és jelez, ha azokon új információ jelenik meg.