Az Európai Autósiskolák Szövetsége szorgalmazza, hogy több lépcsőben lehessen csak megszerezni a vezetői engedélyt – mondta Sipos József az InfoRádiónak. A Magyar Autósiskolák Szövetségének alelnöke szerint meg kellene változtatni a kezdő vezetői engedély szabályozását. Jelenleg két év elteltével automatikusan rendes vezetői engedélynek minősül át a kezdő jogosítvány.

Ehelyett a szövetségek az alapképzés után speciális oktatásra küldenék a friss jogsival rendelkezőket. Külföldön már tanítják a csúszós úton való közlekedést, az autópályás és éjszakai vezetést vagy épp a GPS használatát. A képzések után közölnék a résztvevőkkel: kell-e még gyakorolniuk valamit, vagy megkaphatják a végleges jogosítványt.

Ezenfelül viszont Sipos József szerint szükséges lenne az összes autóssal megismertetni a közlekedési szabályok változásait, mert azt nem ismerik. Gyakori szabálytalanságok között szerepel, hogy sokan indexelnek, mikor belépnek a körforgalomba, holott nem kellene. Ellenben kilépéskor, amikor viszont szükség lenne rá, nem használják az irányjelzőt.

Nem tudják, hogy a kapaszkodósáv használata sebességkorlátozáshoz van kötve, és fogalmuk sincs a különböző járművek kötelező kivilágítási rendszeréről. Nem ismerik a gyalogosátkelőkre vonatkozó szabályozást és a vasúti átjáró megközelítési sebességét sem, végül pedig fölöslegesen adnak mindenhol elsőbbséget a villamosoknak.

Korábban Kondorosi Ferenc, az Új rend kormánybiztosa is felvetette: érdemes lenne felülvizsgálni a jogosítvánnyal rendelkezők gépjárművezetői tudását, de egyelőre nem tudni, mikor kell újra iskolapadba ülnünk.

Forrás: InfoRádió