A trónszéken és a gyémántokkal, smaragdokkal díszített koronán kívül várhatóan a Hitler által ajándékba adott Mercedes lesz a fő látványossága a nepáli királyi palotának, amelyet múzeummá alakítanak át. Minderre azért kerülhet sor, mert az alkotmányozó nemzetgyűlés május 28-án eltörölte a 239 éve fennálló nepáli monarchiát, a Sah-dinasztia utolsó uralkodóját, Gianendra királyt pedig kilakoltatta a narajanhiti palotából.

Az 1939-es évjáratú Mercedes-Benzt a náci diktátor az utolsó király nagyapjának, Tribhuvan királynak ajándékozta. A járművet teherhordó munkások tucatjai kézi erővel vitték fel a déli síkságról a hegyekben fekvő fővárosba, Katmanduba, 1940-ben, amikor a himalájai hindu királyságban még nem léteztek aszfaltozott utak.

Feltámad Hitler ajándék Mercedese 1
Feltámad Hitler ajándék Mercedese 2

Feltámad Hitler ajándék Mercedese

Feltámad Hitler ajándék Mercedese

Feltámad Hitler ajándék Mercedese 6
Feltámad Hitler ajándék Mercedese 7
Még lerobbant állapotban van
Fotó megosztása:
Még lerobbant állapotban van

Még lerobbant állapotban van

Még lerobbant állapotban van


Sokáig Tribhuvan király volt az egyetlen, akinek gépjárműve volt a katmandui völgyben. Az uralkodó halála után, 1955-ben a jármű a Thapathali Műszaki Főiskolára került, ahol autószerelést tanultak rajta a diákok. Három éve azonban a főiskola bejelentette, hogy se pénz, se pótalkatrész nincs az autó helyreállítására, s a hitleri Mercedes azóta is ott porosodik, rozsdásodik a királyi palota egyik fészerében. Ajtajai és a motorháztető leváltak, az ülések szakadozottak.

Umes Mainail belügyminiszter most azt ígéri, hogy a szétesőben lévő, rozsdásodó veterán autót helyreállítják, és közszemlére teszik a múzeumban.

Forrás: MTI