Az amerikai elnöki poszt megszerzésére törekvő John McCain republikánus szenátor szerint 300 millió dolláros jutalmat kellene felkínálni annak, aki feltalálja a jelenlegi hibrid és elektromos hajtású autóknál hatékonyabb új energiatakarékos járművet.

“Csekély ár ez ? az Egyesült Államokban minden polgártól mindössze 1 dollár – egy olyan kocsiért, amellyel az ország kitörhetne olajfüggőségéből. Olyan autót, illetve akkumulátort kellene kifejleszteni, amellyel a forgalmazott modellekhez képest 30 százaléknyi energiafelhasználást lehetne elérni” – mondta McCain a kaliforniai Fresnói Állami Egyetemen.

A szenátor emellett azt is javasolta, hogy büntessék szigorúbban azokat az autógyártókat, amelyek nem tartják be az érvényes üzemanyag-fogyasztási normákat, valamint hogy az állam támogassa az olyan alkoholszármazékok felhasználását, mint az etanol. McCain ugyanakkor 5 ezer dolláros (765 ezer forint) adókedvezményben részesítene mindenkit, aki nulla károsanyag-kibocsátással üzemelő autót vásárol.

Ezt az összeget akkor értékelhetjük igazán, ha figyelembe vesszük, hogy egy Volkswagen Golf az USA-ban 16 000 dollártól megvehető, a benzin literje pedig 161 forint.

Forrás: MTI