Sok zöldüzemű autó fogy 1
Sok zöldüzemű autó fogy 2

Sok zöldüzemű autó fogy

Sok zöldüzemű autó fogy

Sok zöldüzemű autó fogy 7
Kevesebb széndioxodot bocsát ki bioetanollal
100 százalékban környezetbarát pamutból
Coroso dióból készül a gomb
Fotó megosztása:

Kevesebb széndioxodot bocsát ki bioetanollal

Kevesebb széndioxodot bocsát ki bioetanollal

A Saab, a rugalmas üzemanyag-felhasználású autók legnagyobb európai értékesítője a napokban adta át a százezredik bioetanol-üzemű autót Svédországban – egy Saab 9-3 BioPowert. A Saab eddig összesen több mint 43 ezer E85-el üzemeltethető autót értékesített világszerte, mintegy 27 ezer 9-5-ös típust és több mint 16 ezer 9-3-ast. Ezekbe az autókba nemcsak bioetanol (E85), de benzin is tankolható, illetve ezek keveréke is.

Míg az első háromszáz E85-ös gépkocsi eladásához hét év kellett Svédországban, hat évvel később már ötvenezer ilyen autó rótta az ország útjait. Ám az elmúlt 15 hónapban már ötvenezret adtak el belőlük, ami jól példázza, milyen dinamikusan fejlődik ez a piac. A sikerhez persze szükség volt a kormány, az üzemanyaggyártók, -forgalmazók és autógyártók együttműködésére is.

Svédországban például adókedvezmény jár az ilyen autók után, de a dugódíjat sem kell fizetni és ingyenes parkolás is. Nálunk nem jár rá kedvezmény, állítólag azért, mert nem biztosítható, hogy mindig E85-öt tankol a tulajdonos. Sőt, az E85-ös üzemanyag 15 százalékos benzintartalmán ugyanúgy van jövedéki adó. Hazánkban a Saab mellett, a Volvo és a Ford kínál a benzineseknél alacsonyabb károsanyag-kibocsátással üzemelő bioetanolos személyautót.

“A bioetanol az egyik lehetséges út egy fenntarthatóbb jövő felé. Az infrastruktúra adott, a technológia kész, és úgy gondoljuk, ez napjaink leghatékonyabb megoldása a légkör széndioxid-tartalmának csökkentésére” – mondta Anna Langenius, a Saab BioPower részlegének igazgatója.