Domokos László fideszes képviselő írásban fordult Veres Jánoshoz, amelyben a költségvetés áfabevételi többletét firtatta – írja a Napi Gazdaság. A pénzügyminiszter válaszában kifejtette, hogy az állam nem nyer a drága üzemanyagon.

A pénzügyminiszter okfejtése szerint a jövedéki adó – mivel az fix összegű elvonás – egy fillér többletbevételt nem eredményez, így a növekvő ár csak az áfabevételekre lehet pozitív hatással. Mivel a hazai gázolajforgalom kilencven százaléka a fuvarozók vásárlásaiból jön össze, akik visszaigénylik az áfát, így érdemi bevételnövekedés csak a benzin forgalmán lehetséges.

Viszont a minisztérium első négyhavi adatai szerint a benzin forgalma 2,3 százalékkal csökkent, de a Magyar Ásványolaj Szövetség első negyedéves adatai  is hasonló tendenciát tükröznek.

Veres szerint akkor lehet nagyobb áfabevételre számítani, ha a lakossági fogyasztás a vártnál jelentősebben nő. Ám ha a fenti trend az év végéig folytatódik, akkor a költségvetés benzináfából származó bevételei tízmilliárd forinttal is elmaradhatnak a várakozásoktól. Viszont a Volán-társaságoknak nyújtandó veszteségtérítés az üzemanyagárak miatt 5-10 milliárd forinttal növelheti a büdzsé terheit.

Forrás: Napi Gazdaság