Lezárják az alsó és felső rakpartot is 2 Június 16-tól két hónapon át nem lehet végig közlekedni a Budai felső rakparton sem a Bertalan utca és a Szent Gellért tér között. Az alsó rakpartot eleinte a Lágymányosi híd és a Petőfi híd között nem lehetett használni, június eleje óta viszont már az Erzsébet hídnál tart a lezárás a főgyűjtőcsatorna építése miatt.

Ennek megfelelően hétfőtől a Műegyetem előtt egyik rakpartokon sem lehet közlekedni. Az autósok ebben az időszakban a Budafoki és a Bartók Béla utat használhatják, hogy elkerüljék a lezárt útszakaszokat. Annak érdekében, hogy a közlekedést megkönnyítsék, a Szent Gellért téren felbontották a díszburkolatot, és a Budafoki utat meghosszabbítva ideiglenes útpályát építettek.

A szakemberek feszített ütemben dolgoznak, hogy még augusztus 20-a előtt elkészüljenek a felső rakpart lezárását okozó 10,5 méter széles, 30 méter mélyre nyúló lejtaknával, amely a metró mozgólépcsőjét tartja majd. A gyorsabb munkavégzés érdekében nyújtott műszakban két nagy teljesítményű géppel dolgoznak a munkások. A lejtakna befejezése után a rakpartot szakaszosan 2010-ig még többször le fogják zárni.

Az alsó rakpart az Erzsébet hídtól délre év végéig lesz lezárva, miközben a főgyűjtőcsatorna építése északi irányban is halad tovább. Augusztustól az alsó rakpart a Margit hídtól északra eső szakaszát sem használhatják az autósok, ahol újabb forgalmi sávot, illetve le- és felhajtót alakítanak ki.

Forrás: MTI