Szlovákiában lakik?
Szlovákiában lakik?

A rendszám nélküli autókra vadásznak

A rendszám nélküli autókra vadásznak

Szlovákiában lakik?
Rendszám nélkül szabálytalan
Fotó megosztása:

Rendszám nélkül szabálytalan

Rendszám nélkül szabálytalan

A Budapesti Rendőr-főkapitányság mától szigorúan ellenőrzi a fővárosban a rendszámtábla nélküli autósokat. A fővárosból ki- és bevezető főutakon lehet ellenőrzésre számítani. A Bécsi úton tartott helyszíni szemlén mindössze fél óra alatt két autóst szűrtek ki. A helyszíni bírság húszezer forint is lehet.

A BRFK forgalombiztonsági osztályának vezetője elmondta: a rendszámtábla hiánya bűncselekmény, ha bizonyítható, hogy az autós szándékosan távolította el a táblát. Például ha a rendőrök az ellenőrzéskor megtalálják azt a csomagtartóban. A hatályos jogszabály szerint, ha nincs első rendszám egy autón, akkor a rendőrnek a hátsót is azonnal le kell szereltetnie, és el kell vennie a forgalmi engedélyt is.

Ha a rendőrök úgy találják, hogy véletlenül, például egy baleset miatt hiányzik a tábla, a helyszínen 3-tól 20 ezer forintig terjedő bírságot szabhatnak ki, vagy szabálysértési feljelentést tehetnek ellene.

Vasárnapig további ellenőrzések lesznek, illetve a jövő hét elején egy-egy újabb akcióra kell számítani, amikor a rendőrök a személy- és teherautók mellett a motorosokat is megbüntetik, ha a járművükön nincs, vagy nem látható a rendszám.

Forrás: Magyar Rádió/ InfoRádió