Szlovákiában lakik?
Szlovákiában lakik?

A kormány az ügyeskedő autósok ellen

A kormány az ügyeskedő autósok ellen

Szlovákiában lakik?
Rendszám nélkül szabálytalan
Fotó megosztása:
Jogi megoldásokat sürget az Új rend és szabadság kormánybiztosa arra, hogy miképpen szorítható vissza az első rendszám nélkül közlekedő autók száma – számolt be az InfoRádió.

Egyre több autót látni Magyarországon első rendszám nélkül közlekedve. Többen azért veszik le a rendszámot a gépjármű elejéről, hogy a szabálysértés utáni felelősségre vonást elkerüljék. Ha ugyanis nincs rendszám az autón egy traffipax felvételén, akkor nem azonosítható, s így nem is büntethető az üzembentartó. Ha mégis elkapja őket a rendőr, akkor azzal érvelnek, hogy nemrég hagyták el a rendszámot.

A hatályos jogszabály szerint, ha nincs első rendszám egy autón, akkor a rendőrnek a hátsót is azonnal le kell szereltetnie, és el kell vennie a forgalmi engedélyt is – mondta Kondorosi Ferenc, az Új rend és szabadság programjának kormánybiztosa.

Ha valakinek valóban leesik az első rendszáma, annak bejelentést kell tenni erről. A hatóságok kiállítanak számára egy igazolást, amellyel tovább használhatja az autóját az új rendszám elkészültéig. Sokan viszont nem véglegesen hagyják el a rendszámot, ami aztán általában a csomagtartóban pihen.

Előfordul az is, hogy magyar autótulajdonosok szlovák rendszámot használnak szintén emiatt, vagy a regisztrációs adó megfizetésének elkerülése céljából. Kondorosi rámutatott, egyértelműen rendelkeznek a jogszabályok, az közlekedhet Magyarországon szlovák rendszámmal, aki egy évben legalább 180 napot tartózkodik Szlovákiában.

Hozzátette: az uniós jog ugyan lehetőséget ad a tagállamok polgárainak arra, hogy előnyt szerezzenek abból, ha egy szolgáltatás vagy áru egy másik országban olcsóbb, mindezt azonban nem használhatják arra, hogy kibújjanak a regisztrációs adó megfizetése alól. Augusztustól ezért az APEH és a VPOP vizsgálják a szlovák rendszámos autókat.

Forrás: InfoRádió