Tegnap egy belvárosi szórakozóhelyen tartották a Közép-Európa-rali értékelő sajtótájékoztatóját a verseny szervezői, amelyen részt vett Dr. Ujhelyi István, az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium turizmusért és sportügyekért felelős államtitkára, Szalay Balázs és Bunkoczi László, a verseny szervezői – ők hivatalos elismerésben is részesültek – és a versenyen indult magyar versenyzők is.

“Üröm az örömben, hogy ennek a versenynek az apropója éppen az volt, hogy a Dakar Rallyt kellett ahhoz eltörölni, hogy létrejöhessen. Egy éjszakánk volt arra, hogy eldöntsük, belevágjunk, vagy sem. Nekivágtunk. Ezúton szeretném megköszönni a szervezőbizottság munkáját, hiszen jó esetben 10-12 hónap kellett volna ahhoz, hogy tisztességgel előkészítsenek és megszervezzenek egy ilyen versenyt. Minden várakozást felülmúlt azonban a végeredmény, illetve az a publicitás, amit a verseny kapott, le a kalappal, azt hiszem, Guiness rekord jött létre. Magyarországnak jó imázsteremtő akció volt, nemcsak az autósport, hanem a turizmus tekintetében is. Már elkezdtük előkészíteni a Dakar series következő magyarországi futamát, és ha meg tudunk állapodni, a verseny évről-évre visszatérő esemény lehet hazánkban” – mondta Ujhelyi István.

Míg a résztvevők egyöntetűen sikerről beszéltek, és a lehetséges jövő évi folytatásról gondolkodnak, addig – a sportteljesítmény elismerése mellett – szót kell ejteni a történet másik oldaláról is.

Ötvennél is több civil szervezet ugyanis levélben követel miniszteri szintű vizsgálatot a terepraliverseny súlyos természetkárosításai ügyében. Elfogadhatatlannak tartják, hogy két környezetvédelmi hatóság is hozzájárult ahhoz, hogy a verseny kiemelt jelentőségű, különleges természetmegőrzésű területeken haladhasson át, és hogy a hatóságok eltűrték, hogy a futamokat a fellebbezések elbírálása előtt tartsák meg.


Többek között arra a várnak választ, hogy hogyan adhattak ki a hatóság “rendkívüli körülményekre” hivatkozva gyorsított engedélyt, és arra, hogy miért kellett egy szerintük szakmailag megalapozatlan eljárást olyan betarthatatlan előírásokkal komolytalanná tenni, mint az 50 km/órás sebességkorlátozás, vagy a védett növények maximálisan 30 centis megközelítésének előírása.

Kiemelik azt is, hogy a “Föld Napján” – április 22. –  is zajló rendezvény közpénzekből kapott 52 millió forint támogatást, ezért elvárják, hogy a vizsgálat eredményét a környezetvédelmi miniszter hozza nyilvánosságra.

Forrás: Dakar.hu, Havariapress