Továbbra is helyt kell állnia A MÁV Biztosítónak az ügyfelei által okozott károkért, azután, hogy a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) a múlt pénteken hozott határozatában április 8-ától megtiltotta az egyesületnek, hogy új kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) szerződéseket kössön. Emellett a PSZÁF arra is kötelezte a biztosítót, hogy június végéig készítse elő meglévő kgfb szerződésállománya másik biztosítóra való átruházását. Ehhez három felügyeleti biztost is kineveztek.

Hogy ez ténylegesen mikor történhet meg, egyelőre nem tudni. De bármikor is lesz, az semmiképpen nem érintheti hátrányosan a MÁV ÁBE ügyfeleit, ugyanis a már meglévő felelősségbiztosítás feltételei, így a díjtételek sem változhatnak ez év végéig – hangsúlyozták a PSZÁF-nál. Az ügyfelek is kötelesek befizetni az esedékes kgfb-díjakat, hiszen csak így “élhet biztosításuk”.

Elvileg a Magyarországon működő további 12 kgfb-vel foglalkozó biztosító bármelyike átveheti az ügyfeleket, feltéve, ha hajlandó megfelelő tartalékot képezni a pénzügyileg megingott állományra. Az ügyletet megelőző átvilágítás során várhatóan az is tisztázódik, hogy valójában hány ügyfele is van a társaságnak. Míg az ágazati szóbeszéd 150 ezer körüli ügyfélkörről tud, addig a MÁV ÁBE sikkasztás gyanúja miatt őrizetbe vett elnök-vezérigazgatója 200 ezer feletti számról beszélt korábban.

Forrás: FigyelőNet