No comment

No comment

Egy új tervezet szerint a háziorvosok helyett az Országos Rehabilitációs Szakértői Intézetben dönthetnek a fogyatékkal élők parkolási engedélyének kiadásáról – jelentette be Kondorosi Ferenc, az Új rend és szabadság programért felelős kormánybiztos. Ezzel szeretné csökkenteni a visszaélések számát a kormány.

Kondorosi Ferenc elmondta azt is, hogy az Európai Bizottság csütörtökön elfogadott egy javaslatot a határokon átnyúló felelősségre vonásról. Ezután az is felelősségre vonható, aki a jogsértést más országban követi el. Az irányelv négy cselekményre vonatkozik: az ittas vezetésre, a gyorshajtásra, a biztonsági öv használatának mellőzésére és a piros lámpa figyelmen kívül hagyására.

Az Új rend program keretében kiemelt figyelmet fordítanak a gépjármű-forgalmazással és -fenntartással kapcsolatos jogi helyzet tisztázására, a joghézagok eltüntetésére is. Három okmány, a forgalmi engedély, a törzskönyv és a szervizkönyv helyett szeretnének egy digitális okmányt létrehozni. Lízingelt járműveknél kötelezővé tennék az önrész befizetését, visszaszorítva a hajléktalanok nevére nulla forintra megvett autókkal történő csalást.

A kormánybiztos azt is közölte, hogy az elképzelések szerint a gépjárműbontást hatósági bejelentéshez kötnék, és törvény határozná meg a gazdasági, illetve műszaki totálkár fogalmát.

Mindez annak a rendteremtő folyamatnak a folytatása, amelyben bevezették a zéró tolerancia, illetve az objektív felelősség elvét, és szigorították a büntetéseket. 
 
Forrás: MTI