2008. április elsejétől, azaz holnaptól a regisztrációs adó egyedi megállapítása is kérhető a használt autóknál – derül ki a Pénzügyminisztérium közleményéből. Ez lehetővé teszi, hogy az adóalany kevesebb regisztrációs adót fizessen, ha a külföldről behozott jármű rosszabb állapotban van annál, mint amit a kora indokolna.

Az eljárást az adóalanynak kell kezdeményeznie a “Regisztrációs Adó Adatlap” megfelelő kitöltésével. A nyilatkozat nélkül a regisztrációs adót az általános szabályok szerint állapítják meg. Emellett 15 napon belül be kell nyújtania egy indítványt, amelyben valószínűsíteni kell, hogy a gépjármű tényleges értékcsökkenése nagyobb, mint a hasonló korú és típusú járműveké, figyelembe véve a megtett kilométerek számát, a műszaki és általános állapotát stb.

Az indítvány benyújtásával egyidejűleg meg kell előlegezni a regisztrációs adó különös szabályok szerint történő megállapításának díját. Ez 45 000 Ft, melyből 30 000 Ft a szakhatósági eljárás díja. A díjat visszafizetik, ha valóban értékcsökkent az autó. Ha szakhatóságot nem vonnak be a vizsgálatba, akkor a szakhatósági eljárás díja kerül visszatérítésre.

Bár a regisztrációs adóigazgatási eljárás bármelyik fővámhivatalnál kezdeményezhető, a regisztrációs adó különös szabályok szerint történő megállapítására vonatkozó adóigazgatási eljárás lefolytatása viszont csak a békéscsabai fővámhivatalnál lehetséges. Az autót oda kell vinni szemlére.

A teljes ügyintézés 30 napig is tarthat, a részleteket elolvashatják a Pénzügyminisztérium honlapján.