2007-ben összesen 503 kárbejelentés érkezett kátyúk miatt a Magyar Közút (MK) Kht-hez – tudta meg a Világgazdaság. A mintegy 30 ezer kilométernyi országos közúthálózatot kezelő cégnél ebből 212-t fogadtak el, a többit elutasították. Az elfogadott kárbejelentéseknél összesen csaknem 29 millió forintot fizettek ki az autósoknak.  

Világosan látszik az adatokból, hogy a kárbejelentési kedv és hajlandóság növekszik. Egyre emelkedik a kárérték is, mert egyre drágább járművek futnak az utakon, amelyeken egy megsérülő felni is több százezer forintos érték. Emellett egyre nagyobb arányban jelenik meg nem vagyoni kár, vagy olyan vagyoni kár, amely a gépkocsiban lévő nagy értékű használati tárgyban keletkezett.

Amióta az MK Kht.-nek van biztosítása, a perek száma csökkent, így kisebb lett a kifizetett kárösszeg is az ilyen ügyekben. Per esetében ugyanis járulékos költségek merülnek fel egy elmarasztaló ítélet esetében.

Az elmúlt évtized egyik leghidegebb és legcsapadékosabb telén – 2005 és 2006 fordulóján – volt olyan nap, amikor a társaság útellenőrei 200 ezer kátyút tartottak nyilván. Az idén összesen 42 ezer új vagy régi kátyút találtak.

Forrás: Világgazdaság