Két héttel az után, hogy megismertük a felújított B-osztályt, a Mercedes lerántotta a leplet a frissebb A-osztályról is.

Az eredetileg 2004 őszén bemutatott autó elöl-hátul új lökhárítókkal gazdagodott, de lecserélték a külső tükröket és a hűtőmaszkot is. Leginkább azonban az új lámpatestekről lehet azonosítani, a fényszórók immár jobban emlékeztetnek az S-osztály hasonló elemeire. Az utastérben a jobb minőségű anyagok érdemelnek említést.


Ahogy a B-nél, úgy a Mercedes kínálatának legkisebb autójánál is környezetkímélőbb üzemeltetés volt a műszaki újítások célja. Így aztán új motorról nem tudunk beszámolni, csak fejlesztésekről. Az A 160 CDI kézi váltós változatához szériában jár a Blue-Efficeny-csomag, amelyben javítottak a motor hatásfokán, az aerodinamikai kialakításán, kisebb gördülési ellenállású gumikkal szerelik, illetve csökkentették a tömegét is.

Megrendelhető a környezetbarát csomag az A 150 és A 170 modellekhez is, de ugyanúgy feláras, mint a Start-Stop funkció. A Blue-Effiency-csomaggal és a magától leálló motorral 0,4 liter üzemanyag spórolható. Így a dízel A 160 CDI beéri 4,5 liter üzemanyaggal 100 kilométerenként, mialatt a károsanyag-kibocsátása csak 119 gramm/km. Ezzel szemben az A 150 5,8 litert eszik benzinből, és 139 g/km CO2-ot füstöl ki.

Újdonságot jelent a parkolósegéd alkalmazása, ez képes a megfelelő helyre magától bekormányozni az autót. Az ESP legújabb funkciója pedig emelkedőn való induláskor néhány pillanatig megtartja a kocsit, miután lelépett a vezető a fékpedálról.