A decemberi bejelentésnek megfelelően a világ legolcsóbb autóját gyártó Tata Motors megvásárolta  a Ford konszerntől a Jaguar és a Land Rover márkát.

Mintegy 2,3 milliárd dollárt (376 milliárd forint) fizetett az indiai autógyártó a két brit vállalatért. A tranzakciót nem saját zsebből fizeti, hanem a Citigrouptól és a JPMorgantől 3 milliárdos kölcsönt vett fel.

Egyelőre nem tudni, hogy jó üzletet kötött-e a Tata, hiszen a Ford 2,5 milliárd dollárért vásárolta 1989-ben a Jaguart, majd a beszámolók szerint 10 milliárd dollárt invesztált bele. Egyetlen évben sem hozott nyereséget a márka, legutóbb 258 millió font veszteséggel zárt. Ehhez képest a Land Rover 100 millió font nyereséggel tudta le a 2006-os üzleti évet.

Nem is meglepő, hogy egyes információk szerint a Tata elsősorban a Land Rover terepjárós tudására pályázik, míg a Jaguar technikája másokhoz kerülhet. Bizonyos pletykák szerint a Tatával jelenleg is együttműködésben álló Fiat érdeklődik is hátsókerék-hajtású tudás iránt, amit a drágább Alfa Romeók gyártásánál használnának.
 
Az eladás nyomán a Ford korábbi prémiummárkákat tömörítő PAG-csoportjában már csak a Volvo maradt, hiszen tavaly az Aston Martint is eladták.