Szlovákiában csupa jó dolog történik autós szemmel. Az egyszerű cégalapítás és az olcsóbb biztosítás miatt sok magyar tulaj szlovák rendszámmal teszi itthon olcsóbbá az autózást, és így még a regadót is megspórolják. A HavariaPress mostani híréből ugyan nehéz lesz nekünk profitálni, de mindenképpen irigylésre méltó.

A hírügynökség információja szerint Szlovákiában az egész ország területén eltörölték a parkolási díjat. Az ügy hátterében két alkotmánybírósági döntés és egy törvénymódosítás áll, ezek alapján múlt év végétől tilos parkolási díjat szedni a városok közterületein.

A szlovák alkotmánybíróság már évekkel ezelőtt alkotmányellenesnek hirdette ki a parkolódíjak szedését az olyan esetekben, amikor a tulajdonos nem kap a pénzéért ellenszolgáltatást, pl. a járművek őrzését.

A szlovák települések eddig csak úgy játszhatták ki a döntést, hogy a parkolási díjat adóként tüntették fel. Ezt a kiskaput egy tavaly év végi törvénymódosítás már bezárta, így 2007 decemberétől nem lehet parkolódíjat szedni ellenszolgáltatás nélkül.

Az egyetlen kivétel, ha az önkormányzat bérbe adja a területet, mivel a bérlő már jogosult az autósoktól pénzt kérni. Valószínűleg egyre több helyen élnek majd ezzel a lehetőséggel.