Több mint egymilliárd forintos kártérítési pert indított a főváros 12 útépítő cég ellen, amelyeket korábban a budapesti útfelújítási pályázatok kapcsán kartellezésen ért a Gazdasági Versenyhivatal.
 
Budapest főjegyzője az InfoRádiónak megerősítette, hogy a fővárosi önkormányzat szerdán beadta a keresetet a Fővárosi Bíróságon 12 útépítő cég ellen. A cégeket a Gazdasági Versenyhivatal még 2005-ben bírságolta meg kartellezés miatt. A határozat szerint a cégek a 2001-2002-es fővárosi útfelújításokon osztották fel egymás között a piacot, így mintegy 30 százalékkal több pénzt tudtak kérni a munkáért.

A főváros az elmúlt időszakban többször felszólította a társaságokat a fizetésre, de mindegyik elzárkózott attól. Budapest ezért a cégektől 1,1 milliárd forint kártérítést követel egyetemlegesen. A magyar állam néhány hónapja szintén kártérítési pert indított hasonló ügyben több autópálya-építő társaság ellen.

Érdekesség, hogy legkevesebb három cég, a Strabag Zrt., a Hídépítő Zrt. és a Swietelsky Kft. jelenleg is szerződésben áll a fővárossal a BKV-n keresztül, mégpedig a 4-es metró építésének kivitelezésében.
 
Forrás: InfoRádió